Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Το άρθρο 56Α, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα

Η σφράγιση λόγω έλλειψης αδείας λειτουργίας βαπτίζεται "σικάτα": "Έργα συντήρησης"...

Άρθρο 56Α
Άδεια λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και άδεια τελέσεως αγώνων
*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την παρ. 18γ΄ άρθρ. 8 Ν. 3207/2003, ΦΕΚ Α 302/24.12.2003, ορίζεται ότι:
γ.   Η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων 1 μέχρι και 7 του άρθρου 56Α του Ν. 2725/1999 αρχίζει από την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου. Μέχρι την έκδοση της ως άνω Κ.Υ.Α. ισχύουν οι τελευταίες εκδοθείσες άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

1.    Για τη λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου ή χώρου άθλησης όλων των εθνικών, περιφερειακών, δημοτικών, κοινοτικών ή σωματειακών γυμναστηρίων όλων των κέντρων άθλησης ή χώρων αθλοπαιδιών και εν γένει των αθλητικών εγκαταστάσεων πλην των υπαγομένων στις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου απαιτείται άδεια περί της συνδρομής των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας για αθλούμενους και θεατές. Η άδεια χορηγείται στη διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης ή τον φορέα στον οποίο αυτή ανήκει από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του, εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις της παραγράφου του παρόντος άρθρου. Ουδεμία αθλητική συνάντηση ή αγώνισμα διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδεια λειτουργίας. Η άδεια ισχύει για ένα (1) έτος από τη χορήγησή της. Σε αυτήν ορίζονται τα αθλήματα πoυ μπορεί να φιλοξενηθούν στην εγκατάσταση, το είδος των δραστηριοτήτων που θα ασκηθούν κατά άθλημα (αγώνες ή προπονήσεις), καθώς επίσης και ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός θεατών κατά τη διεξαγωγή κάθε αθλητικής συνάντησης ή αγωνίσματος. Αντίγραφο της άδειας ή της τυχόν ανάκλησής της κοινοποιείται στην κατά περίπτωση διοργανώτρια αρχή του αθλήματος και στην οικεία αστυνομική αρχή, στο κατά τόπο Γραφείo Φυσικής Αγωγής και στη Δ.Ε.Α.Β.
"2.   Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας συγκροτείται στην έδρα κάθε Νομού ή Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Χώρας Επιτροπή με τοπική αρμοδιότητα στα όρια του αντίστοιχου Νομού ή Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η οποία αποτελείται από:
i)     έναν υπάλληλο της Περιφέρειας ή της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κλάδου ΠΕ Μηχανικών και κατά προτίμηση με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού ή ηλεκτρολόγου ή μηχανολόγου, ως Πρόεδρο,
ii)    έναν ιατρό που υπηρετεί σε Υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατά προτίμηση με αθλητιατρική ειδικότητα ή εμπειρία,
iii)   έναν εκπρόσωπο της αστυνομικής αρχής ή, κατά περίπτωση, του Λιμενικού Σώματος και
iv)   έναν εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού. Για κάθε έλεγχο, η Επιτροπή συμπληρώνεται από έναν (1) εκπρόσωπο της διοίκησης της επιθεωρούμενης αθλητικής εγκατάστασης ή του φορέα στον οποίο αυτή ανήκει, έναν (1) εκπρόσωπο της αθλητικής Ομοσπονδίας του κατά περίπτωση αθλήματος και έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας επαγγελματικής ένωσης, όταν στην αθλητική εγκατάσταση διεξάγονται και αγώνες επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Στην περίπτωση αθλητικής εγκατάστασης πολλαπλής χρήσης οι εκπρόσωποι των δύο τελευταίων φορέων προέρχονται από το άθλημα με τη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών."
*** Η παρ. 2 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ. 18α΄άρθρ. 8 Ν. 3207/2003, ΦΕΚ Α 302/24.12.2003.
3.    Στην Επιτροπή ανήκει ο έλεγχος των πάσης φύσεως αθλητικών εγκαταστάσεων στις οποίες τελούνται αθλητικές συναντήσεις αθλημάτων οποιασδήποτε κατηγορίας όσον αφορά τη διαπίστωση της συνδρομής των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας αθλουμένων και θεατών. Για το σκοπό αυτόν, εάν δεν ορίζεται διαφορετικά στην απόφαση της παραγράφου 9 του παρόντος, εντός των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου κάθε έτους η Επιτροπή διενεργεί τακτικό σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και εντός πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια του ελέγχου υποβάλλει στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας έκθεση ελέγχου και γνώμη για τη χορήγηση ή μη της άδειας λειτουργίας. Έκτακτος έλεγχος μπορεί να διενεργείται οποτεδήποτε.
4.    Η Επιτροπή ελέγχει ιδίως τη δυνατότητα απρόσκοπτης προσέλευσης στην αθλητική εγκατάσταση και εκκένωσής της από τους θεατές και της προσπέλασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Επίσης ελέγχει την ύπαρξη και λειτουργία του ελάχιστου απαραίτητου ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού, τη στατική αντοχή των κερκίδων, την καταλληλότητα των περιφράξεων και των χώρων υγιεινής, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που είναι κατά τη γνώμη της αναγκαίο για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων λαμβανομένων υπόψη και των όσων ορίζόνται στο άρθρο 5 παρ. 1 εδάφιο α΄ του Ν. 423/1976 (ΦΕΚ 223 Α΄). Ειδικός έλεγχος για ατομικά αθλήματα ή αγωνίσματα απαιτείται μόνο εάν η αθλητική εγκατάσταση προορίζεται αποκλειστικώς για αυτά. Εφόσον όμως πρόκειται να φιλοξενηθούν η τέλεση αθλημάτων ή αγωνισμάτων σχετικών με ρίψεις, σκοποβολή, τοξοβολία, καταδύσεις ή άλλα παρόμοια, ή η προπόνηση ή εκμάθηση των αθλημάτων ή αγωνισμάτων, η τήρηση των απαραίτητων σχετικών προδιαγραφών ελέγχεται πάντοτε και μνημονεύεται ειδικά.
5.    Σε περίπτωση που η Επιτροπή διαπιστώσει τεχνικές ατέλειες ή άλλες ελλείψεις στην αθλητική εγκατάσταση δίνει εύλογη προθεσμία στη διοίκησή της για την αποκατάστασή τους, ορίζοντας ταυτόχρονα νέα ημερομηνία επανελέγχου. Εάν και κατά τον επανέλεγχο διαπιστωθούν ατέλειες ή ελλείψεις, η Επιτροπή εισηγείται αιτιολογημένα στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας τη μη χορήγηση ή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ατελειών ή των ελλείψεων, η οποία διαπιστώνεται με νέο έλεγχο.
6.    Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας αθλητικής εγκατάστασης είναι οποτεδήποτε δυνατή με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγησή της, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας. Χορήγηση της άδειας υπό αίρεση ή προθεσμία δεν επιτρέπεται εφόσον διαπιστωθεί ότι η αθλητική εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς την άδεια, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας διατάζει με απόφασή του τη σφράγισή της μέχρι την αποκατάσταση των ατελειών ή ελλείψεων. Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας για μη χορήγηση ή για ανάκληση της άδειας λειτουργίας υπόκειται σε αίτηση θεραπείας εντός μηνός από την κοινοποίησή της σε κάθε ενδιαφερόμενο.
7.    Τα πρακτικά της Επιτροπής, τα αντίγραφα των εκθέσεών της και των σχετικών αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας τηρούνται στο αρχείο γυμναστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας.
*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την παρ. 18γ΄άρθρ. 8 Ν. 3207/2003, ΦΕΚ Α 302/24.12.2003 ορίζεται ότι:
γ.    Η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων 1 μέχρι και 7 του άρθρου 56Α του Ν. 2725/1999 αρχίζει από την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου. Μέχρι την έκδοση της ως άνω Κ.Υ.Α. ισχύουν οι τελευταίες εκδοθείσες άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.
"8.   Ουδεμία αθλητική συνάντηση διεξάγεται χωρίς ο χρήστης της αθλητικής εγκατάστασης να έχει εξασφαλίσει άδεια διεξαγωγής της συνάντησης. Η ως άνω άδεια χορηγείται, εφόσον η αθλητική εγκατάσταση διαθέτει την άδεια λειτουργίας της παραγράφου 1 και η συνάντηση διεξάγεται με την έγκριση αναγνωρισμένης αθλητικής ομοσπονδίας. Για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, την άδεια διεξαγωγής της συνάντησης χορηγούν οι αντίστοιχες διοργανώτριες επαγγελματικές ενώσεις, για τα ερασιτεχνικά εθνικά πρωταθλήματα, τους Πανελλήνιους Αγώνες, τα κύπελλα Ελλάδας, τις διεθνείς συναντήσεις και κάθε είδους αγώνες πανελλήνιου επιπέδου, την άδεια διεξαγωγής χορηγούν οι οικείες αθλητικές ομοσπονδίες και για τους λοιπούς αγώνες τοπικού επιπέδου, τις άδειες χορηγούν οι αντίστοιχες αθλητικές ενώσεις. Αντίγραφο της άδειάς διεξαγωγής κοινοποιείται στην οικεία αστυνομική ή, κατά περίπτωση, λιμενική αρχή για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και τάξης."
*** Η παρ. 8 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ. 18 β΄ άρθρ. 8 Ν. 3207/2003, ΦΕΚ Α 302/24.12.2003.
9.    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος και καθορίζεται η αποζημίωση των μελών της Επιτροπής, η οποία βαρύνει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας."
*** Το άρθρο 56Α προστέθηκε με το άρθρο 9 Ν. 3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή θέλουμε να αποφύγουμε την δημοσίευση spam και οποιουδήποτε υλικού άσχετου ως προς το παρόν blog, τα σχόλιά σας πρώτα θα περνούν από τον απαραίτητο έλεγχο, και μετά θα δημοσιεύονται ΟΛΑ, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως αν είναι θετικά ή αρνητικά προσκείμενα προς τα κείμενα που δημοσιεύουμε.

wibiya widget